EPCG napravila štetu od 355.000 eura, platiće je dioničari

Podijeli

Oko 355.000 eura iznosi ukupna šteta, nastala ispuštanjem otpadnih voda iz TE Pljevlja, nakon čega je došlo do pomora ribe u rijekam Vezišnica i Ćehotina.

Iz EPCG su za Portal RTCG kazali da će ispoštovati sve odluke nadležnih oragana po pitanju naknade štete. To praktično znači da će incident platiti vlasnici, odnosno dioničari, od profita kompanije koji je prošle godine iznosio oko 44 miliona eura.

To se navodi u izvještaju Komisije za utvrđivanje i naknadu štete koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a koju je medijima dostavio SRK “Lipljen” – Pljevlja.

U izvještaju se navodi da je ukupna šteta po osnovu uginuća ribljeg fonda 289.650 eura.

“Tome treba dodati i preračunati indirektnu štetu za naredni period od pet godina, koji iznosi 65.000 eura. Ukupna šteta koju vinovnik akcidenta treba da plati iznosi 354.650 eura”, navodi se u izjveštaju.

Komisija je utvrdila i da na rijekama Ćehotina i Vezišnica u dužini od 16 kilometara, nakon ekološkog incidenta, nema ribe.

“Ekosistemu Ćehotine, čak i uz poribljavanje trebaće maker pet godina da se povrati, s tim što veći primjerci ribe neće biti prisutni”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj su potpisali poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Mile Čamdžić, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsijek za Biologiju Danilo Mrdak i predsjednik Sportsko ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević.