iPhone će vas poznati i sa maskom: Stiže iOS 14.5, evo šta sve donosi

Podijeli

Apple je najavio ‘tonu uređaja’ na svom događaju ‘Spring Loaded’. Ali ono što je kompanija zadržala za fusnote je činjenica da se iOS 14.5 ažuriranje izvršava sljedeće sedmice.

Dugo očekivano ažuriranje – koje donosi više korisnih dodataka, poput otključavanja uređaja dok nosite masku – pogodiće korisnike 30. aprila.

Portal TechCG donosi nekoliko najboljih karakteristika predstojećeg ažuriranja:

Face ID će raditi sa maskama

Sa pandemijom COVID-19 koja je još uvijek na slobodi i nošenje maski danas je dio naših života, Apple olakšava otključavanje svojih telefona zaštitnim pokrivačem. Ovo funkcioniše kroz kombinaciju Face ID-a i Apple Watch-a. Nažalost, ako niste vlasnik jednog od Appleovih nosivih uređaja, ovo vam ažuriranje možda neće biti od velike koristi.

Napredna prevencija praćenja oglasa

Od ovog izdanja, Apple će prisiliti sve aplikacije da zatraže dozvolu korisnika da ih prate i koriste njihove podatke za ciljane oglase. Čak i ako slučajno dopustite aplikaciji da prati vaše podatke, kasnije možete opozvati ta prava u postavkama.

Preusmjeravanje Googleovog prometa “Sigurnog pregledavanja” putem Safarija radi anonimnosti

Sigurno pregledavanje pruža klijentima preglednika listu štetnih web lokacija koje treba izbjegavati toom korišćenja interneta. Apple takođe uvodi preusmjeravanje prometa „Sigurnog pregledavanja“ putem vlastitih servera – za web lokacije na listi Sigurnog pregledavanja – kako bi vaš identitet bio skriven.

Zadata glasovna usluga za Siri, vodoravni ekran za pokretanje iPada i još mnogo toga

Apple takođe uvodi nove funkcije, poput odabira zadane glasovne usluge za Siri naredbe, vodoravni zaslon za pokretanje za iPad, tako da ga ne morate rotirati pri pokretanju, nove emojije i ažurirane Siri glasove.

Ako vam se ne zatraži ažuriranje 30. aprila, na iPhoneu možete otvoriti Postavke> Generalno> Ažuriranje softvera da biste preuzeli i instalirali iOS 14.5.