money, rich, luxury

4 savjeta o ličnim finansijama koje bi svaki preduzetnik trebalo da zna

Podijeli

Biti preduzetnik mnogo je zahtjevnije – i fizički i psihički – nego što većina ljudi misli. Većina preduzetnika radi daleko više od 40 sati sedmično, a većina ne zarađuje (neto plata) ni približno toliko novca kao što bi radili na korporativnom poslu u toj ili sličnoj djelatnosti.

Preduzetnici su takođe odgovorni za sve svoje finansijske obveze izvan posla, uključujući osiguranje, štednju i penziju. Iako može biti lako ostati laserski fokusiran na svoje poslovanje, važno je da gleda u budućnost i da planira na osnovu toga.

Obezbjeđenje penzije bi trebalo da bude neka vrsta konačnog cilja, ali mnogima to ne polazi za rukom. Postoje iznenađenja s kojima se možete suočiti tokom vođenja vlastitog posla na koja morate biti spremni. Priprema za najgori mogući scenario uvijek je najbolji pristup.

Preduzetnički put može biti koristan, ali i veoma stresan i pun izazova. Donosimo stoga nekoliko Entrepreneur-ovih savjeta o ličnim finansijama koji će vam pomoći da se krećete kroz preduzetničko putovanje i pripremiti vas za budućnost, ali vas i zaštititi na tom putu.

1. Stvorite lični mjesečni budžet

Veoma je važno biti disciplinovan kada su u pitanju vaše finansije, posebno na startu, kada započinjete posao. Što pažljivije isplanirate i vodite i svoj posao i svoj lični život, više novca možete obezbijediti za posao i podstaći njegov rast.

Mnogi preduzetnici se fokusiraju na to da izgledaju, da djeluju uspješno, a ne da uistinu postanu uspješni. Izbjegavajte velike kuće i stanove, luksuzne automobile, skupe obroke i druge nepotrebne troškove.

Napravite budžet koji sadrži najnužnije potrepštine, uz malo dodatnog sadržaja za zabavu. Kad imate zacrtani plan i pridržavate ga se, pripremate sebe i svoje poslovanje za uspjeh.

2. Investirajte u kvalitetne proizvode osiguranja

Kad ste sami svoj šef, sve vanjske odgovornosti ostaju na vašim ramenima, a jedno od najvažnijih je osiguranje. Ne pokušavajte koristiti prečice kada je u pitanju zaštita sebe i svog poslovanja.

Nabavite jaku polisu zdravstvenog osiguranja koja pokriva vas i vašu porodicu, i svakako osigurajte životno i invalidsko osiguranje. Uvijek je bolje pripremiti se na najgore moguće situacije nego pokušati uštedjeti nekoliko eura.

Jedna stvar koju mnogi preduzetnici zanemaruju je poslovno osiguranje. Nije važno imate li globalno poslovanje s hiljadama zaposlenih i prodajete li milione fizičkih proizvoda mjesečno ili ste samostalni preduzetnik. Zaštitite se polisom poslovnog osiguranja koja pokriva odgovornost za sve što prodate.

3. Mjesečno izdvajajte novac u fond za hitne slučajeve

Većina vlasnika preduzeća nema spremljenu rezervu koja bi im omogućila da rade nekoliko mjeseci bez prihoda. Situacija s Covidom-19 prisilila je mnoge kompanije da se zauvijek zatvore jer nijesu mogle da opstanu usljed iznenadnih i teških okolnosti na tržištu.

Svaki mjesec odvajajte neki novac na poslovni štedni račun. Nadamo se da nikada nećete morati dirati ta sredstva, a oni će se s vremenom gomilati. No, u slučaju nužde, to će vam pomoći da u slučaju iznenadne “poplave” ostanete “iznad vode”.

Bilo bi dobro da uštedite za najmanje 3 mjeseca operativnih troškova kako biste pokrili sve, pod pretpostavkom da neće biti prihoda. Ako možete, idealne su rezerve od 6 mjeseci.

4. Izbjegavajte lični dug po svaku cijenu

Da biste izgradili i vodili uspješan posao, morate eliminisati što više stresnih situacija. To vam omogućuje da se više fokusirate na zadatke koji su pred vama. Jedan od najvećih uzroka stresa u stvarnom životu je dug.

Planine ličnog duga – od kreditnih kartica do kredita za njegu i stambenih kredita, rata i sličnih opterećenja – mogu vam odmaknuti fokus s vašeg poslovanja. Izbjegavajte dug po svaku cijenu, a ako baš morate koristiti kreditnu karticu, učinite sve što je moguće da je brzo otplatite.

Mnogi preduzetnici pokušavaju živjeti izvan svojih mogućnosti, a ako bi troškove smanjili u ranim fazama i posvetili se izgradnji uspješnog posla, novac i finansijska sloboda došli bi brže.

Pripemio: Investitor.me