Hotel tuži Deutsche bank jer ne razumije finansije

Podijeli

Deutsche Bank našla se u novom skandalu koji bi je potencijalno mogao koštati 500 miliona eura zbog pomalo bizarne priče o španskom hotelskom lancu koji tvrdi da je prevaren jer se ne razumije u finansije.

Kako piše Financial Times a prenosi Poslovni dnevnik, na Viskom sudu u Londonu prošlog mjeseca je predata tužba nekoliko kompanija iz sastava hotelske grupacije Palladium sa Ibize koje zahtijevaju odštetu od njemačkog bankarskog diva. Inače, Palladium je sedmi španski hotelski lanac po veličini.

Španski hotelijeri s Ibize tvrde da im je Deutsche Bank prodao riskantne valutne finansijske derivate koje su im donijele značajne gubitke. U tužbi navode da je banka iskoristila njihovu naivnost kako bi im prodala izvedenice koje uopšte nijesu razumjeli.

Posljednja je to u nizu epizoda u velikom skandalu u kojem se našao Deutsche Bank kojeg optužuju za prodaju egzotičnih finansijskih instrumenata malim i srednjim kompanijama u Španiji, zbog čega su neke završile u ozbiljnim finansijskim problemima.

Iz Deutsche Bank su poručili kako će se žestoko braniti na sudu od optužbi Palladiuma, za koje kažu da su potpuno bez osnova. Njemačka banka je takođe naglasila kako je tužba Palladiuma izolovani slučaj te je stoga drugačija od onih za koje je u prošlosti postignuta nagodba.

“Ne vidimo razloga za očekivanje sličnih takvih tužbi”, stoji u odgovoru FT-u.

Inače, prethodni sudski sporovi koji su zaključeni vansudskom nagodbom rezultirali su odlakom dva visokopozicionirana direktora banke te isplatom 10 miliona eura odštete najvećem evropskom izvozniku vina, kompaniji J García Carrión. Banka navodno sprovodi vlastitu internu istragu o optužbama za prodavanje rizičnih hartija od vrijednosti u Španiji. Istraga ima kodno ime “Teal”.

Deutsche Bank tvrdi kako je tek manji broj klijenata direktno oštećen, ali da istraga pokušava dati odgovor da li i ostali mogu biti oštećeni sličnim potezima. Prijašnji napisi FT-a govorili su da je Deutsche Bankove izvedenice kupilo između 50 i 100 kompanija u Španiji.

Morali uzeti kredite

Palladium ukupno broji 50 hotela u Europi i Americi, a tvrdi da mu je složene izvedenice koje je kupio Deutsche Bank predstavio kao sigurnu zaštitu od kursnih razlika, kao i promjene kamatnih stopa.

No, naknade koje je ta kompanija u porodičnom vlasništvu kasnije morala platiti, kao i gubici koje je pretrpila, bili su toliko veliki da je Palladium morao uzeti kredite kako bi ih pokrio.

Do 2019. Palladium je ostvario 250 transakcija s izvedenicama. Na vrhuncu 2017. godine ukupan iznos na koji su se Palladiumove hartije od vrijednosti odnosile dosegao je 5,6 milijardi eura, što je više od bilansa kompanije, stoji u tužbi. Za ilustraciju, Palladium godišnje ostvaruje konsolidovane prihode od 700 miliona eura, a dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije od 150 miliona eura.

Iako je ova kompanija jedna od većih i sofisticiranijih s kojima je Deutsche Bank u sporu, Palladiumov američki advokat Quinn Emanuel tvrdi kako je kompaniji nedostajalo znanja i alata za razumijevanje rizičnosti tih izvedenica te da je toga banka bila potpuno svjesna.

On tvrdi da je banka iskorišćavala “bliske lične veze” koje je Antonio Matutes Juan – brat osnivača kompanije Abela Matutesa Juana, bivšeg evropskog komesara i španskog ministra vanjskih poslova – imao sa Amedeom Ferri-Ricchijem, tadašnjim direktorom valutnog poslovanja za Evropu u Deutsche Banku.

U tužbi se tvrdi da je Antonio Matutes Juan imao povjerenja u Ferri-Ricchijevu prosudbu da se radi o sigurnom ulaganju. Nakon prvih gubitaka, banka je predložila restrukturiranje transakcija što je donijelo dodatne naknade i rezultiralo još većim gubicima.