women, business, group of women

Ovo je 10 trenutno najbogatijih žena svijeta

Podijeli

Dok svijet tresu krize na više nivoa (političke, privredne, finansijske…), pojedinci postaju sve bogatiji.

Američki magazin Forbes redovno prati trendove bogatstva najbogatijih ljudi na svijetu, a u kategorijama se izdvajaju svakako žene. Prvih 10 na listi trenutno najbogatijih žena donose nam zanimljive biografije i detalje kako su stekle bogatstvo mjereno u desetinama milijardi dolara.

Posljednji Forbesov pregled 10 najbogatijih žena na svijetu izgleda ovako:

1) Francoise Bettencourt Meyers

Francoise Bettencourt Meyers unuka je osnivača kompanije L’Oreala. Ona i njena porodica posjeduju oko 33 odsto dionica kompanije. Bogatstvo prve žene L’Oreala trenutno se procjenjuje na 78,8 milijardi dolara.

2) Alice Walton

Alice Walton jedina je kći osnivača američkog lanca marketa Walmart, Sama Waltona. Najveća strast joj je umjetnost i nije toliko uključena u poslovanje Walmarta kao njena braća, Rob i Jim Walton. Prema Forbesu, Alice Walton posjeduje bogatstvo vrijedno 62,8 milijardi dolara.

3) Julia Koch

Julia Koch i njeno troje djece naslijedili su 42 odsto udjela u kompaniji Koch Industries od njenog supruga Davida, preminulog u avgustu 2019. u 79. godini. Vrijednost njene imovine iznosi 53,8 milijardi dolara.

4) MacKenzie Scott

MacKenzie Scott bivša je supruga osnivača Amazona Jeffa Bezosa, s kojim je bila u braku 25 godina. Razveli su se sredinom 2019. i tada je dobila 25 odsto udjela u Amazonu, što je lansiralo u orbitu najbogatijih žena svijeta. Njena trenutna imovina procijenjena je na 45,9 milijardi dolara.

5) Jacqueline Mars

Jacqueline Mars posjeduje otprilike trećinu Marsa, najvećeg svjetskog proizvođača slatkiša, koji je osnovao njen djed. Radila je u kompaniji skoro 20 godina i bila je u upravi do 2016. Njena imovina vrijedna je 33,8 milijardi dolara.

6) Miriam Adelson

Miriam Adelson udovica je Sheldona Adelsona, bivšeg izvršnog direktora i predsjednika kompanije Las Vegas Sands, preminulog u 87. godini u januaru 2021. Sada posjeduje više od polovine kockarskog carstva s kockarnicama u Las Vegasu, Singapuru i Macau. Vrijednost njene imovine trenutno iznosi 31,3 milijarde dolara.

7) Susanne Klatten

Susanne Klatten vlasnica je 19,1 odsto njemačkog BMW-a dok njen brat Stefan Quandt posjeduje 23,6 odsto. Njihova pokojna majka Johanna bila je treća supruga Herberta Quandta, industrijalca koji je spasio BMW 60-ih godina, kada je kompanija bila na ivici bankrota. Vrijednost njene imovine trenutno iznosi 28,5 milijardi dolara.

8) Yang Huiyan

Yang Huiyan posjeduje 57 odsto udjela u nekretninskoj kompaniji Country Garden Holdings, a prepustio joj ga je 2007. otac Yeung Kwok Keung. Vrijednost njene imovine trenutno iznosi 23,6 milijardi dolara.

9) Gina Rinehart

Najbogatija državljanka Australije, Gina Rinehart, izgradila je svoje bogatstvo na željeznoj rudi. Spasila je od propasti Hancock Prospecting, kompaniju koju je osnovao njen otac. Osim rudnika, velik dio novca dolazi joj od uzgoja stoke. Prema Forbesu, Rinehart je ‘teška’ 21,9 milijardi dolara.

10) Iris Fontbona

Iris Fontbona udovica je Andrónica Lukšića, porijeklom Hrvata koji se obogatio na rudnicima bakra. Njegov otac Polikarp Lukšić doselio se u Čile 1910. s otoka Brača. Fontbona i njena djeca kontrolišu kompaniju Antofagasta, jednog od najvećih svjetskih proizvođača bakra. Uz to, posjeduju većinski udio u konglomeratu Quiñence. Bogatstvo Fontbone trenutno se procjenjuje na 21,2 milijarde dolara.

Izvor: Forbes/tportal.hr