prodavnica, shopping, grocery shop, hrana, food

Inflacija u Crnoj Gori veća nego u EU

Podijeli

Inflacija u Evropskoj uniji i eurozoni u maju je dostigla najviše vrijednosti otkako je Eurostat 2001. godine počeo da objavljuje te podatke, pokazao je novi izvještaj evropske statističke kuće.

Na nivou Evropske unije inflacija je u maju iznosila 8,8 odsto, što je 0,7 procenata više nego u aprilu, dok je u eurozoni sa 7,4 uvećana na 8,1 odsto, što je najviše još od 1996. godine.

U Crnoj Gori je u istom periodu inflacija bila značajno veća nego na oba nivoa Evrope – EU i eurozone, i iznosila je 11,7 odsto. Čitaj više

Najveći udio u majskoj inflaciji u EU imale su cijene energije sa 3,87 odsto, a slijede cene hrane sa udjelom od 1,59 odsto i cijene usluga sa 1,46 odsto.

Cijene energije u maju su u eurozoni bile 39,1 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok su cijene hrane uvećane devet procenata.

U maju je najveći skok cijena zabilježen u baltičkim zemljama – u Estoniji 20,1 odsto, u Litvaniji 18,5, a u Letoniji 16,8 odsto.

Dvocifrena inflacija registrovana je u Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Najnižu stopu inflacije od 5,8 odsto u maju su imali Francuska i Malta.

Foto: Supermarket grocery photo created by aleksandarlittlewolf – www.freepik.com

Ako ste propustili:

Šta inflacija radi našim platama: Za ono što vam je prije godinu trebalo 600, sada je potrebno 670 eura