Porto Montenegro

Privukli prvo Britance pa Ruse: Kako je Crna Gora postala destinacija luksuznih nekretnina

Podijeli

Razvijaju se brojni projekti koji su ponudu Crne Gore podigli na potpuno novi nivo, a interesovanje inostranih investitora već više od deceniju i po ne jenjava. To kaže Niko Laković, partner i izvršni direktor u crnogorskoj kancelariji Sotheby’s Realty.

On smatra da je sve krenulo 2005. godine, kada su stranci otkrili Crnu Goru i njene investicione potencijale, koji su dodatno postali atraktivni zahvaljujući snažnoj “investment-friendly” politici i usvajanju zakona koji su maksimalno olakšali i pojednostavili investitorima da ulažu ovdje i kupuju nepokretnosti direktno na svoje ime.

Laković navodi da je mogućnosti koje nudi tržište nekretnina, naročito onih luksuznih prepoznao nakon povratka sa studija u Londonu.

Poslije rada za dvije velike investicione kuće, Pluto Developments i Black Mountain Development, krajem 2009. odlučio je da otvori firmu Luxury Homes, a zatim i da pokrene portal ‘nekretnina.me’, koji je vrlo brzo postao jedan od vodećih sajtova za nekretnine u Crnoj Gori, ali i regionu.

“Među prvima smo uveli standard da isključivo imamo profesionalne fotografije nekretnina koje oglašavamo. Takođe, prepoznali smo market gap, te u svoj portfolio uveli i veoma skupe nekretnine, što u to vrijeme nije bio slučaj, pa je osim nas bio vrlo mali broj agencija koje prodaju objekte čija vrijednost premašuje pet milona eura. Počeli smo snažno da ulažemo u marketing, pojačali prisustvo kroz regionalne magazine, publikacije i sajtove, ali i da se pojavljujemo na međunarodnim sajmovima” kaže Laković za “eKapiju”.

Ubrzo su uspostavili i saradnju sa Porto Montenegrom, a upravo taj projekat on vidi kao prekretnicu u razvoju tržišta luksuznih nekretnina u Crnoj Gori.

“Kontinuirani rezultati koje smo postigli u saradnji sa Porto Montenegrom, naveli su me da razmišljam kako bismo mogli da napravimo nešto više, neku bolju konekciju sa svijetom, jer smo u regionu već uspostavili standard. Osjetio sam da će na tržištu morati da se pojavi neko snažno ime koje će dodatno podići ljestvicu i još bolje pozicionirati Crnu Goru kao destinaciju” kazao je Laković.

Razvoj luksuznih nekretnina

Govoreći o razvoju tržišta luksuznih nekretnina u Crnoj Gori, navodi da je za tu zemlju do 2005. godine uglavnom bio zainteresovan region. Tada, međutim, počinje prekretnica i dolaze najprije Britanci, a potom i Rusi.

“Britanci su uvijek preteča drugih investitora, oni to imaju u svojoj DNK. Nakon što su osvojili tržište, krenuli su da prodaju nekretnine Rusima, koji su u to vrijeme počeli masovno da dolaze u Crnu Goru. Rusi su poput nas, emocionalni kupci, kada im se nešto dopadne, ne pitaju za cijenu. To je vremenom počelo da podiže vrijednost nekretnina. Potencijale Crne Gore tada su prepoznali i ljudi koji su osnovali Porto Montenegro, kupili su staru mornaričku bazu Arsenal i napravili fenomenalan rizort za megajahte”, kaže Laković.

Kako smatra, počeli su da grade 2006, prva zgrada je isporučena 2009. godine, i do danas je nekih 40 odsto Porto Montenegra iskorišćeno za gradnju.

“Napravljeno je oko 400 jedinica, doveli su luksuzne brendove kao što su Dior, Dolce & Gabbana, Rolex… Recimo, Dior je postigao odlične rezultate u Crnoj Gori i povukao ostale brendove iz svoje grupacije. Sljedeće godine očekujemo dolazak još veoma značajnih svjetskih imena koja do sada nijesu bila mnogo prisutna u regionu”, navodi Laković.

Kako ističe, Porto Montenegro planira da se razvija kao cjelogodišnja destinacija, pa je uveliko u toku gradnja naselja Boka Place, u okviru koga se pravi još jedan hotel.

“Imaće 150 jedinica i poslovati u okviru One&Only grupacije. Naselje će imati i manji šoping mol od 55 jedinica gdje će doći brendovi srednje klase, zatim bioskop, teretanu od 1.000 kvadrata, olimpijski bazen…Sve ono što će ljudima obezbijediti zanimljive sadržaje tokom cijele godine”, navodi Laković.