Wizz Air

Uprkos rastu broja putnika: Wizz Air u gubitku od 453 miliona eura

Podijeli

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air koji posluje i u Crnoj Gori objavio je najnovije podatke o svojoj poslovnoj situaciji objavljujući svoje finansijske rezultate za drugi kvartal 2022. (april-jun). U poređenju s istim razdobljem prošle godine, broj putnika ove avio-kompanije raste ali su povećani troškovi poslovanja rezultirali su velikim gubitkom.

Ključne cifre

Tokom pandemije koronavirusa Wizz Air bio je ambicizniji od većine konkurenata da održi, pa čak i poveća svoje poslovanje. To je rezultiralo time da je je niskobudžetni prevoznik u ljubičastoj “odjeći” prevezao gotovo 3 miliona putnika u tromjesečju od aprila do juna prošle godine, u vrijeme kada su putovanja u Evropu i dalje bila pod brojnim ograničenja.

Međutim, budući da se Evropa (i zapravo svijet u cjelini) od tada znatno otvorila, Wizz Airove brojke putnika za isto razdoblje ove godine su porasle. Konkretno, prevoznik je ostvario povećanje od čak 312,4% u ovom parametru, s gotovo 12,2 miliona prevezenih putnika. Uz ukupnu dostupnost sjedišta od nešto manje od 14,4 miliona, to daje prosječni faktor popunjenosti od zavidnih 84,7%.

Faktor popunjenosti Wizz Aira za isto razdoblje prošle godine bio je relativno nizak, sa samo 63,6%. S jedne strane, porast potražnje putnika povećao je prihod prevoznika, pri čemu je ta brojka skočila sa 199 miliona na 808,8 miliona eura. Međutim, trošak letenja tolikog broja putnika takođe je snažno pogodio poslovanje kompanije, što je rezultiralo ukupnim kvartalnim gubitkom od 452,5 milijuna eura.

Kako kompanija gleda na rezultate?

U vrijeme kada se vazdušni prevoznici širom svijeta počinju vraćati profitu, teški gubici stvaraju zabrinjavajuće stanje. Izvršni direktor Wizz Aira József Váradi primijetio je da se niz različitih faktora i dalje pokazuje teškim.

“Dok obnavljamo kompaniju u većem opsegu, i dalje smo vrlo svjesni izazovne makroekonomske i operativne pozadine. Cijene goriva za ovo tromjesečje bile su dvostruko veće od nivoa prije pandemije. Ostala su i dugotrajna ograničenja zbog COVID-19, posebno tokom aprila i maja, dok su rat u Ukrajini i prekidi u lancu snabdijevanja koji utiču na kontrolu avionskog saobraćaja, bezbjednost i resurse zemaljske operacije uticali su na naše poslovanje”, dodao je.

Uprkos tome, on ostaje optimista da će, do trenutka kada budu objavljeni rezultati za sljedeće kvartal (jul-septembar), Wizz Air biti mnogo bolji.

Kompanija je nedavno ograničila letove iz više gradova regiona, a pogođena je i linija Podgorica – Rim. Čitaj više

Simply Flying/Investitor, foto: Álvaro Ibáñez on Unsplash