Mask i Apple u zajedničkom poduhvatu? “Imali smo obećavajuće razgovore”

Podijeli

Jedna od najinovativnijih kompanija posljednjih decenija mogla bi poslovati s najuticajnijim svjetskim izvršnim direktorom, javlja The Street, aludirajući na posljednje vijesti o kontaktima Apple-a i Ilona Maska o zajedničkom poslovnom poduhvatu.

Naime, čelnici dvije kompanije razgovarali su o mogućem poslovnom partnerstvu između proizvođača iPhonea i SpaceX-a, kompanije za lansiranje raketa koju je osnovao Mask.

Vijest je objavio niko drugi do sam Mask. U objavi na Twitteru, najbogatiji čovjek na svijetu objavio je da su SpaceX i Apple razgovarali o satelitskoj usluzi iPhone-a. U osnovi, razgovori između dvije strane bili su o ponudi satelitskog povezivanja iPhone-ima koristeći Starlink, uslugu satelitskog interneta koju nudi SpaceX.

iPhone tim je “super pametan”

„Imali smo obećavajuće razgovore sa Appleom o povezivanju sa Starlinkom“, objavio je tehnološki tajkun na Twitteru 8. septembra.

Mask, koji je često odbacivao Appleove inovacije, pohvalio je ovog puta tehnološkog giganta: “iPhone tim je očigledno super pametan.”

Dodao je da će “kompletiranje veze od svemira do telefona najbolje funkcionisati ako se softver i hardver telefona prilagode svemirskim signalima u odnosu na Starlink koji oponaša toranj mobilne telefonije.”

Nije rekao da li su razgovori i dalje u toku a ni Apple nije bio zainteresovan za komentar na ovu temu.

Maskova najava dolazi dan nakon što je Apple predstavio svoju uslugu satelitskih komunikacija u partnerstvu sa Globalstarom . Usluga će na kraju omogućiti korisnicima Apple-ovih uređaja da upućuju hitne pozive preko satelitske veze čak i kada nemaju signal mobilne telefonije. Antene kompatibilne s iPhone-om povezale bi se sa satelitom i komunicirale na mjestima gdje nema mobilnog povezivanja. Usluga bi trebalo da radi s direktnom satelitskom vezom (i stoga ne bi bila kompatibilna sa trenutnim modelima iPhonea), uz potrebu da budete na otvorenom i u pokretu.