nafta, oil, petrol, platform

Cijene nafte: Nekoliko predviđanja za 2023.

Podijeli

Cijene sirove nafte bile su na visokom nivoima 2022. godine, pa su se u martu usred ruske invazije na Ukrajinu popele na 130 dolara po barelu. Danas se vrsta West Texas Intermediate trguje na oko 80 dolara dok se Brent International kreće iznad 83 dolara po barelu.

Usporena svjetska ekonomija, nedavna anti-kovid blokada u Kini i jači dolar doveli su potom do pada cijene nafte za više od 23 odsto, u posljednjih šest mjeseci.

Ekonomisti i naftni analitičari su dali svoje prognoze za cijene nafte za robu u 2023:

Citi: Očekujemo cijenu brent nafte na oko 80 dolara

“Naš osnovni stav je da će rast potražnje za naftom iduće godine biti oko 1,2 ili 1,3 miliona barela dnevno, a da će ponuda porasti za duplo veći obim tokom sljedeće godine. Dobar dio toga dolazi sa zapadne hemisfere, iz SAD-a, Brazila, Kanade, Gvajane, Argentine, možda Venecuele, pa čak i Meksika.”

Ed Morse, Citi globalni šef Commodities Research na Yahoo Finance Live

JPMorgan: Brent 90 dolara

„Naša prognoza za naftu brent od 90 dolara u 2023. počiva na stavu da će grupa zemalja izvoznica OPEC+ imati težak zadatak da održi ravnotežu tržišta sljedeće godine. Očekujemo da će ponuda rasti 30% iznad brzine potražnje u 2023, pošto se ruska proizvodnja potpuno normalizuje i kombinacija konvencionalnih (Brazil, Norveška, Gvajana) i nekonvencionalnih projekata (SAD, Kanada, Argentina) daje dodatnih 1,6 miliona barela dnevno.”

Natasha Kaneva i tim, Global Commodities Research, JPMorgan

OPIS: Brent 95-96 dolara, WTI 90 dolara

„Prosječna cijena za 2022. za WTI izgleda da je oko 94,50 dolara. Pretpostavljamo da će 2023. cijena biti samo malo ispod ove brojke, što je razumno proročanstvo za WTI, sa 95-96 dolara po barelu vjerovatno za Brent. Koliko će se ovi brojevi kretati iznad prosjeka zavisiće od ponovnog otvaranja Kine i sposobnosti zapadnih zemalja da izbjegnu jaču recesiju.”

Tom Kloza, globalni šef energetske analize i Denton Cinquegrana, glavni analitičar nafte u OPIS-u

Savjetnici za infrastrukturni kapital: 80-100 dolara po barelu

„Očekujemo da će se nafta trgovati u rasponu od 80 do 100 dolara, dok se ukrajinski rat nastavlja. Potražnja za naftom u Kini vjerovatno će se oporaviti kako bude izašla iz politike zatvaranja zbog kovida“.

Jay Hatfield, izvršni direktor u Infrastructure Capital Advisors i portfolio menadžer InfraCap Equity Income ETF-a

Investitor; foto: Zachary Theodore on Unsplash