bitcoin, crypto

5 najvećih bitcoin investitora

Podijeli

Bitcoin je najveća digitalna imovina zasnovana na blockchain-u, sa tržišnom kapitalizacijom od 473,7 milijardi dolara na dan 19. februara 2023. godine.

Izuzetno je popularan među entuzijastima kriptovaluta i špekulativnim investitorima. Nekoliko bogatih vlasnika preduzeća i preduzetnika uložilo je velika sredstva u ovu digitalnu imovinu. Investopedia donosi imena nekih od vodećih investitora u Bitcoin, sakupljenih iz finansijskih izvještaja, blockchain izvora i medija.

1. Beri Silbert

Beri Silbert je osnivač i glavni izvršni direktor Digital Currency Groupa. Kompanija ima za cilj da ubrza razvoj globalnog finansijskog sistema izgradnjom i podrškom bitcoina i blockchain kompanija. Digital Currency Group je uložio u 218 kompanija povezanih s blockchain-om i kriptovalutama.

Ostale portfolio kompanije uključuju Genesis, provajdera likvidnosti — entitet koji finansira skup kriptovaluta — za kupce i prodavce kriptovaluta na tržištu bez naloga. Digital Currency Group takođe ulaže u Grayscale Investments, koji upravlja Bitcoin Trustom (GBTC), investicionim fondom koji drži 15,6 milijardi dolara u bitcoinima, prema presjeku od 19. februara 2023.

2. Majkl Sejlor

Suosnivač i izvršni direktor firme za poslovnu inteligenciju MicroStrategy, Majkl Sejlor, vjeruje da je kriptovaluta sljedeća najveća hit-investicija, uprkos padu prošle godine. MicroStrategy je upravo 2022. godine povećao svoja sredstva u bitkoinima kupovinom 8.813 bitcoina po prosječnoj cijeni od 32.670 dolara. Kompanija trenutno ima ukupno 132.500 bitcoina.

3. Tajler i Kameron Vinklevos

Kameron i Tajler Vinklevos su investitori u nekoliko kriptovaluta i poslovanja povezanih s blockchain-om, posebno u privatnoj berzi Gemini. Vjeruje se da su oni prvi koji su dostigli status milijardera ulaganjem u Bitcoin, a navodno drže oko 70.000 digitalnih kovanica, prema Forbesu.

Blizanci  Vinklevos pokrenuli su berzu Gemini 2015. godine. Kompanija dozvoljava investitorima da kupuju, prodaju i čuvaju svoju digitalnu imovinu. Gemini je lansirao bitcoin fjučerse na berzi Options Exchange (CBOE) u decembru 2017. Osim u bitcoin, braća su dosta ulagala i u Ethereum, iako nijesu otkrili tačan iznos te investicije.

4. Ilon Mask

Ilon Mask je izvršni direktor i suosnivač Tesle (i drugih kompanija). Tesla projektuje i proizvodi električna vozila i proizvode čiste energije. Tesla je 2021. kupila bitcoine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara kako bi ga počela prihvatati kao oblik plaćanja.

Prema godišnjem izvještaju za 2022, kompanija je konvertovala 75% svoje digitalne imovine, smanjivši kriptovlasništvo na 191 milion dolara.

5. Majkl Novograc

Majkl Novograc, bivši menadžer hedž fonda u Fortress Investment Groupu i partner u Goldman Sachsu, čest je komentator cijena bitcoina. Osnivač je, izvršni direktor i predsjedavajući Galaxy Digital Holdingsa, brokersko-dilerske kompanije koja nudi cijeli niz usluga vezanih uz blockchain.

Galaxy Digital Holdings ima ulaganja u gotovo svakoj digitalnoj imovini koja je pokazala da ima vrijednost, od bitcoina do NFT-a.

Galaxy Digital se fokusira na digitalnu imovinu; u trećem tromjesečju 2021. kupio je 62 miliona dolara u kompanijama povezanih s nezamjenljivim tokenima (NFT). NFT-ovi su digitalna sredstva koja koriste blockchain tehnologiju za sigurnost i identifikaciju vlasništva. Postali su popularni 2021. godine nakon što je digitalna umjetnost osigurana NFT tehnologijom počela da se prodaje za milione dolara.

Galaxy je u svojim rezultatima za treći kvartal 2022. prijavio oko 2 milijarde dolara kriptoimovine..

Kako početnici kupuju bitcoine?

Bitcoin možete kupiti na nekoliko berzi, kao što su Coinbase, Kraken, Binance ili Gemini.

Koje su opasnosti Bitcoina?

Gubitak kapitala je najznačajniji rizik kada ulažete u Bitcoin jer je njegova cijena vrlo promjenjiva. Možete dobiti ili izgubiti hiljade dolara samo u jednom danu.

Kako pretvoriti Bitcoin u gotovinu?

Bitcoin možete pretvoriti u gotovinu tako što ćete ga prodati na mjenjačnici kriptovaluta i prebaciti sredstva na svoj bankovni račun.

Zaključak

Bitcoin i kriptovalute su nestabilne investicije, ali mnogi ljudi nastavljaju da ulažu u njih, nadajući se da će se vratiti u fazu rasta i premašiti svoje prethodne maksimume.

Ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica (“ICO”) je vrlo rizično i špekulativno, a ovaj članak nije preporuka Investopedije ili autora da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Budući da je situacija i stav svakog pojedinca jedinstvena, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka prije donošenja bilo kakve finansijske odluke.