oil, nafta, petrol, platform, worker

Tržišta nafte stabilna dok investitori prate bankarsku krizu

Podijeli

Cijene nafte stabilizovale su se u azijskoj trgovini u ponedjeljak dok su investitori tražili signale sa širih finansijskih tržišta, dok su komentari ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom vikenda pojačali geopolitičke tenzije u Evropi.

Fjučersi na naftu Brent ostali su nepromijenjeni na 74,99 dolara po barelu u 03:57 GMT nakon što su dostigli nivo od 75,64 dolara. Američka nafta West Texas Intermediate iznosila je na 69,29 dolara po barelu, što je porast od 3 centa, nakon što je ranije na sjednici porasla na 69,92 dolara.

Brent je prošle sedmice porastao za 2,8%, dok je WTI oporavio 3,8% kako je nervoza u bankarskom sektoru popustila.

Tržišta nafte pomno prate raspoloženje na finansijskom tržištu, dok su osnove nafte i dalje po strani, rekla je za Reuters, Vandana Hari, osnivač dobavljača analize tržišta nafte Vanda Insights.

„Očekujte da će se većina cijena fjučersa na Brent i WTI desiti tokom trgovačkih sati u Evropi i SAD, obilježenih s dosta nestabilnosti tokom dana“, navela je.

“Ozbiljniji oporavak tržišta nafte nije na vidiku sve dok se bankarska kriza potpuno ne riješi, što bi moglo potrajati danima, ako ne i sedmicama”, dodala je.

Dolar je u ponedjeljak ostao jak dok su investitori procjenjivali poteze regulatora da obuzdaju tremu u globalnom bankarskom sistemu, navodi britanska agencija i dodaje da jači dolar čini robu denominiranu u toj valuti i ima tendenciju da opterećuje potražnju za naftom.

Cijene su dobile određenu podršku od komentara predsjednika Vladimira Putina da će postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, eskalirajući time geopolitičke tenzije u Evropi zbog Ukrajine.

NATO je u nedjelju kritikovao Putina zbog, kako je rekao, njegove “opasne i neodgovorne” nuklearne retorike.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je u petak da je Moskva vrlo blizu postizanja cilja smanjenja proizvodnje sirove nafte za 500.000 barela dnevno (bpd) na oko 9,5 miliona barela dnevno.

Uprkos smanjenju proizvodnje, očekuje se da će Rusija održati izvoz sirove nafte smanjenjem rafinerijske proizvodnje u aprilu, pokazali su u petak podaci iz industrijskih izvora i procjene Reutersa.

Nedavni embargo Evropske unije do sada je više uticao na izvoz ruskih naftnih derivata nego na izvoz sirove nafte, s tonama dizela zaglavljenih na brodovima koji čekaju kupce.

Analitičari kažu da su zalihe ruske sirove nafte u porastu od septembra prošle godine i da bi zemlja vjerovatno željela da izbjegne dalje gomilanje zaliha.

„Ako Rusija želi da smanji zalihe koje je izgradila, smanjenje proizvodnje će možda morati da se produži nakon juna“, navode analitičari FGE u bilješci.

U međuvremenu, u Francuskoj, industrijske akcije ometaju rafinerije, smanjujući potražnju za sirovom sirovom i proizvodnju goriva.

Investitori takođe očekuju da kineski indeksi menadžera za nabavku i proizvodnju i usluge (PMI) budu objavljeni kasnije ove nedjelje, što će takođe uticati na cijene.