business, economy, walk, man, businessman, town, city, financial district, Ontario

Velike američke banke platiće milijarde dolara za dopunu fonda za spasavanje

Podijeli

Veliki američki zajmodavci snosiće većinu troškova dopunjavanja fonda za osiguranje depozita koji je istrošen sa 16 milijardi dolara zbog kolapsa banke Silicijumske doline (SVB) i dvije druge banke, iako će banke srednje veličine također biti na udaru, objavila je u četvrtak Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC).

Bankarski regulator će primijeniti naknadu za “posebnu procjenu” od 0,125% na neosigurane depozite zajmodavaca u iznosu većem od 5 milijardi dolara, na osnovu iznosa neosiguranih depozita koje je banka držala na kraju 2022. godine, predložio je FDIC na sastanku odbora.

Iako se naknada odnosi na sve banke, u praksi bi zajmodavci sa imovinom većom od 50 milijardi dolara pokrivali preko 95% troškova, navodi agencija a prenosi Reuters. Banke sa manje od 5 milijardi dolara imovine ne bi plaćale nikakvu naknadu. Očekuje se da će tu naknadu platiti oko 113 banaka.

Najvećih 14 američkih banaka će morati da izdvajaju procijenjenih 5,8 milijardi dolara godišnje, što bi moglo umanjiti njihovu zaradu po dionici za prosječnih 3%, procjena je analitičarke Credit Suisse-a, Susan Roth Katzke.

Namet bi se naplaćivao tokom osam kvartala počevši od juna 2024, ali bi se mogao korigovati kako se procijenjeni gubici u fondu osiguranja budu mijenjali. Produženi rok ima za cilj da minimizira uticaj na likvidnost banaka i očekuje se da će imati zanemariv uticaj na kapital banke, prema zvaničnicima FDIC-a.

Očekuje se da će JPMorgan Chase & Co platiti procijenjenu godišnju naknadu od 1,3 milijarde dolara, zatim 1,1 milijardu dolara za Bank of America Corp i 898 miliona dolara troška koliko čeka Wells Fargo. Tri banke su odbile da komentarišu ove najave.

“Ovo je viša procjena nego što smo očekivali jer FDIC nastoji da nadoknadi sredstva za samo dvije godine”, napisao je analitičar TD Cowen Jaret Seiberg u istraživačkoj bilješci. “Očekivali smo da će agencija rasporediti isplate na najmanje tri godine.”

Indeks S&P 500 banaka pao je u četvrtak 0,6%, dok je KBW regionalni bankarski indeks (.KRX) pao za više od 2%.

FDIC fond, koji garantuje bankovne depozite klijenata do 250.000 dolara, iznosio je 128,2 milijarde dolara na kraju 2022, prije krize nekoliko regionalnih banaka, prema FDIC-u.

Banke obično plaćaju tromjesečnu naknadu za finansiranje fonda, ali FDIC je rekao da je poseban namet bio neophodan za pokrivanje ogromnih troškova koji su nastali nakon što su SVB i Signature Bank propale u martu. Obje banke, koje su imale izuzetno visok nivo neosiguranih depozita, naglo su propale nakon što su deponenti pobjegli zbog zabrinutosti za finansijsko zdravlje bankarske kompanije. Regulatori su ih proglasili kritičnim za finansijski sistem, dozvoljavajući FDIC-u da zaustavi sve depozite u pokušaju da zaustavi širenje zaraze.

Očekuje se da će zapljena First Republic banke i prodaja JP Morgan Chase-u ovog mjeseca taj fond koštati još 13 milijardi dolara.

Ostali regionalni zajmodavci sa visokim udjelom neosiguranih depozita uključuju Comerica Bank, Western Alliance Bank, Zions banku i Synovus Financial, prema analizi Reutersa iz prošlog mjeseca, na osnovu decembarskih podataka.

Dionice Comerica su pale skoro 7%, Zions Bancorp i Synovus više od 4%, dok su Western Alliance oslabile skoro 1%. Banke nijesu odmah odgovorile na zahtjeve za komentar.

Prema zakonu, FDIC ima diskreciono pravo u određivanju naknade, a predsjedavajući FDIC-a Martin Gruenberg rekao je u četvrtak da je predlog usmjeren na one koji su imali najviše koristi od backstop-a.

“Generalno gledano, velike banke sa velikim iznosima neosiguranih depozita imale su najveću korist od utvrđivanja sistemskog rizika”, naveo je Gruenberg u saopštenju.

The Independent Community Bankers of America (ICBA), najveća lobistička grupa malih banaka u Vašingtonu, pozdravila je planove.

“Zajedničke banke ne bi trebalo da snose nikakvu finansijsku odgovornost za gubitke Fonda za osiguranje depozita uzrokovane pogrešnim proračunima i špekulativnim praksama velikih finansijskih institucija”, smatra izvršna direktorica ICBA Rebeca Romero Rainey u izjavi.

Upravni odbor FDIC-a odobrio je predlog u četvrtak po stranačkim linijama, s tri člana demokratskog odbora koji su ga podržali i dva republikanska člana koji su glasali protiv, tvrdeći da su banke uglavnom bile najveći korisnici odlaska na sigurno nakon kolapsa SVB-a. Agencija će sada tražiti povratne informacije od bankarske industrije i javnosti, prije nego što konačno finalizuje novu naknadu.

Sieberg iz TD Cowena rekao je da ne vjeruje u moć argumenata neistomišljenika jer bi to efektivno izuzelo globalne sistemski važne banke iz posebne procjene.

“Mi to ne vidimo kao politički održivo,” rekao je Sieberg.

Investitor