gmail google mail

Koristite ili zaboravite: Google najavio da će izbrisati neaktivne naloge

Podijeli

Ako se dugo nijeste ulogovali na svoj Google/Gmail nalog, bolje ga koristite jer ćete ga u protivnom izgubiti.

Naime, Google je u utorak najavio da će početi sa brisanjem računa koji su bili neaktivni najmanje dvije godine, što je potez za koji kompanija kaže da je namijenjen sprječavanju sigurnosnih rizika.

Ažurirana politika stupa na snagu odmah, ali iz kompanije kažu da neće početi sa brisanjem do decembra. Google planira da šalje višestruka upozorenja korisnicima prije brisanja.

Prvi nalozi na “bloku za sjeckanje” biće oni koji su kreirani, a zatim ih korisnik više nikada nije posjetio, rekao je Google. Ova politika će takođe uticati samo na lične naloge, ostavljajući organizacije poput škola i preduzeća netaknutim.

Google je rekao da je njegova odluka zasnovana na internim nalazima da će se stariji nalozi vjerovatnije oslanjati na reciklirane lozinke i manje je vjerovatno da će koristiti najnovije sigurnosne mjere kao što je provjera u dva koraka, što ih čini daleko ranjivijim na probleme poput krađe identiteta, hakovanja i spama.

Odluka o brisanju naloga ide korak dalje od ranije prakse. Google je 2020. saopštio da će korisnicima biti izbrisan njihov sadržaj sa usluga koje su prestali da koriste, ali sami nalozi neće biti izbrisani.

Da biste sačuvali svoj račun, sve što treba da učinite je da se prijavite na svoj Google račun ili bilo koju Google uslugu i možda pročitati e-poštu, pogledati video, izvršiti jedno pretraživanje ili bilo koji broj drugih aktivnosti.

Investitor/CNN