New York, nyse, wall street, američka berza, njujorška berza, berza New York

Binance i SEC postigli dogovor: Imovina američkih klijenata ostaje u zemlji

Podijeli

Binance i američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) postigli su sporazum o izbjegavanju potpunog zamrzavanja sredstava kriptoplatforme u SAD-u i zadržavanju imovine klijenata u Sjedinjenim Državama, nakon što je američki okružni sudijw potpisao nalog o pristanku podnesenom u subotu.

Sporazum je postignut usred opsežne, tekuće tužbe koju je pokrenuo SEC, za čije rješavanje bi mogle potrajati mjeseci, ako ne i godine, optužujući kompaniju da vodi ilegalnu razmjenu hartija od vrijednosti, javio je CNN.

Optuženi, među kojima je i izvršni direktor Changpeng Zhao, pristali su da vrate imovinu koja se drži u korist američkih kupaca. Sporazum osigurava da ta imovina bude zaštićena i ostane u Sjedinjenim Državama kako bi se spriječilo da se presele van obale, prema nalogu o pristanku.

“Kroz 13 optužbi, navodimo da su Zhao i Binance entiteti bili uključeni u opsežnu mrežu obmane, sukoba interesa, neotkrivanja podataka i proračunatog izbjegavanja zakona”, rekao je predsjednik SEC-a Gary Gensler u izjavi o tužbi u junu.

Zvaničnici Binance Holdingsa, uključujući Zhaoa, takođe neće imati kontrolu nad ovom imovinom, navodi se u sporazumu. Imovina i sredstva im se izričito ne mogu prenijeti, naloženo je sporazumom, i ostaće pod domaćom kontrolom.

Nalog takođe zabranjuje optuženima da troše korporativnu imovinu na bilo šta osim “u uobičajenom toku poslovanja”, i moraju regulatornoj agenciji dati nadzor nad troškovima, saopštio je SEC.

SEC navodi da je osigurao hitnu pomoć kako bi zaštitio imovinu američkih kupaca.

“S obzirom na to da Changpeng Zhao i Binance imaju kontrolu nad imovinom klijenata platformi i da su bili u mogućnosti da pomiješaju imovinu klijenata ili preusmere imovinu klijenata kako žele, kao što smo tvrdili, ove zabrane su ključne za zaštitu imovine investitora,” rekao je Gurbir S. Grewal, direktor Odjeljenja za izvršenje SEC-a i dodaje da sporazum osigurava da američki klijenti i dalje mogu povući svoju imovinu.

Komisija je počela obračun s najvećim svjetskim kripto kompanijama, podnoseći tešku žalbu protiv Coinbase-a početkom juna. Industrija je dugo bila pod nadzorom zbog nedostatka regulatornog nadzora.

SEC je početkom juna zatražio od saveznog suda da izda privremenu zabranu prilaska za zamrzavanje američke imovine Binancea, prenio je Reuters.

Kada je tražen komentar, Binance.US je u nedjelju uputio CNN na Twitter, u kojem se navodi da se kompanija “raduje nastavku odbrane na sudu”.

“Ova borba je nanijela štetu našem poslovanju i našoj reputaciji, ali ne i našem borbenom duhu ili našoj odlučnosti da se branimo od neopravdanih optužbi i taktika ‘regulacije provođenjem’ koje ne spadaju u naš pravosudni sistem”, navodi se u tvitu.