Beijing, Peking, China, Kina, buildings, business, scyscrappers

Kineska fabrička aktivnost se smanjila peti mjesec zaredom

Podijeli

Kineska fabrička aktivnost smanjena je peti mjesec zaredom u avgustu, pokazalo je službeno istraživanje objavljeno u četvrtak, održavajući pritisak na zvaničnike da pruže podršku za jačanje ekonomskog rasta usred slabe potražnje, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Vedrija strana je da su nove narudžbe porasle po prvi put u pet mjeseci, a vlasnici fabrika su naznačili da se proizvođačke cijene popravljaju po prvi put u sedam mjeseci, iako je ogroman sektor usluga nastavio trend pada.

Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je na 49,7 sa 49,3 u julu, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku, ostajući ispod nivoa od 50 poena koji razdvaja kontrakciju od ekspanzije. Rezultati su bili iznad prognoze od 49,4.

PMI daje prvi trag o tome kako je druga po veličini svjetska ekonomija napredovala u avgustu, nakon burnih podataka o trgovini, fabrikama i maloprodaji u julu. Međutim, u znak nade za rast, uslovi se nijesu značajno pogoršali iako je istraživanje pokazalo da su fabrike pod stalnim pritiskom.

Glavni partneri Kine u regiji Japan i Južna Koreja takođe su u četvrtak izvijestili o oštrom padu proizvodnje.

“Još je rano govoriti, ali današnje štampane publikacije sugerišu da bi uzastopni porast aktivnosti rasta u trećem tromjesečju i dalje mogao biti moguć”, rekla je Louise Loo, viši ekonomist iz Oxford Economics.

„Posebno ako dolazeći stimulansi počnu da ulaze u privredu.“

Druga najveća svjetska ekonomija riskira da propusti godišnji cilj Pekinga za rast od oko 5% jer se zvaničnici bore sa sve većim padom imovine, slabom potrošnjom potrošača i opadajućim rastom kredita, što je dovelo do toga da velike banke smanje svoje prognoze rasta za ovu godinu.

Kina je tokom vikenda najavila prepolovljenje berzanskih carina, prvo smanjenje poreza od 2008. godine, a u petak je odobrila smjernice za pristupačno stanovanje kako bi se poboljšao pristup hipotekama za kupovanje prve kuće.

Neke kineske državne banke će takođe uskoro sniziti kamatne stope na postojeće hipoteke, iako analitičari predviđaju da cijene nekretnina neće pokazati rast ove godine.

Svježi potezi uslijedili su nakon niza mjera usmjerenih na oživljavanje kupovine velikih roba. Ipak, mnogi analitičari vide samo male šanse za bilo kakav drastičan podsticaj usred zabrinutosti oko rastućih rizika duga.

Pan Gongsheng, guverner Narodne banke Kine, rekao je u srijedu na sastanku s bankama i privatnim firmama da će Kina deblokirati kanale finansiranja dionica, obveznica i zajmova za privatna preduzeća i usmjeriti institucionalne investitore da kupuju njihove obveznice.

Kreatori politike i dalje su pod pritiskom da povećaju domaću potražnju jer globalna ekonomija nastavlja da usporava.

Više kamatne stope i inflacija u Sjedinjenim Državama, Evropi i drugim glavnim izvoznim tržištima i dalje smanjuju potražnju za kineskom robom. Novi podindeks izvoznih narudžbi smanjio se šesti mjesec zaredom.

“Možda će biti potrebne dodatne ekonomske mjere za jačanje rasta”, rekao je Frederic Neumann, glavni azijski ekonomista i ko-šef Global Research Asia u HSBC-u.

“Posebno u okruženju u kojem se nove izvozne narudžbe nastavljaju smanjivati ​​zbog slabe globalne potražnje, proizvođači će se morati osloniti na domaću potražnju kako bi nadoknadili manjak”, dodao je.

Neproizvodni PMI, koji uključuje podindekse za aktivnosti uslužnog sektora i građevinarstvo, pao je na 51,0 sa julskih 51,5, vođen kontinuiranim padom uslužne aktivnosti, dok je kompozitni PMI, uključujući i proizvodnu i neproizvodnu aktivnost, porastao na 51.3 od 51.1.

“Današnji podaci pokazuju da… jačanje mjera politike postepeno nadoknađuje kratkoročne faktore koji su poremetili konsolidaciju i oporavak kineske ekonomije”, rekao je Bruce Pang, glavni ekonomista Jones Lang Lasallea.

Ubuduće, “stvarna primjena i djelotvornost političke podrške biće ključni indikator za praćenje trendova”, dodao je on.