dollar, dolar, us dollar
Foto: Adam, Unsplash

JPMorgan: Smanjuje se udio dolara u svjetskoj trgovini nafte

Podijeli

Globalni potrošači i izvoznici sirove nafte sada se upravljaju bez ugovora o trgovanju u dolarima, ove sedmice je objavio Wall Street Journal, citirajući šefa strategije globalnog tržišta u “Jay Pi Morgan Chase” Natasu Kanevu.

Dan prije izvještaja, Iran i Rusija, dva vodeća izvoznika nafte na svijetu zaključila su trgovinski sporazum u nacionalnim valutama.

“Američki dolar prima određenu dozu konkurencije na tržištima”, rekla je Kaneva za američki rad, ističući da se udio svjetske nafte prodane za druge valute povećao na gotovo 20 odsto, prenosi SEEbiz.

Prema podacima, obradio je “JP Morgan”, sprovedeno je 12 velikih ugovora o kupovini u valutama koje nijesu američki dolar, u poređenju sa samo sedam prošle godine. U periodu između 2015. i 2021. godine postignuta su samo dva takva ugovora.

Podaci se odnose na kupovinu i prodaju fizičke robe, a ne trgujući na berzama. Ove godine, sporazumi koji nijesu u dolarima navodno su prodavači u Rusiji navodno riješili, a samo je jedan slučaj registrovan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.