Foto: Pixabay

Ekstremna pohlepa se vratila na Wall Street

Podijeli

CNN-ov indeks straha i pohlepe, koji prati sedam indikatora tržišnog raspoloženja u Sjedinjenim Državama, ove sedmice je prešao u “ekstremnu pohlepu”, što je označilo zapanjujući preokret u odnosu na prije samo nekoliko mjeseci, kada je indeks bio na teritoriji ekstremnog straha.

Dakle, šta se krije iza promjene raspoloženja na tržištu?

Ideja o mekom slijetanju (kada se stope inflacije smire i ekonomija izbjegne recesiju) vjerovatno igra veliku ulogu u indeksu ovog raspoloženja investitora.

Američki bruto domaći proizvod (BDP), prilagođen inflaciji, porastao je 3,3% u četvrtom kvartalu 2023. godine, objavilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine. Ta mjera je iznad ranijih prognoza koje su govorile da će ekonomija skočiti svega 1,5%, prema procjenama FactSeta.

Potrošačka potrošnja, koja čini oko dvije trećine američke ekonomije, takođe je rasla po solidnoj stopi od 2,8 posto u četvrtom tromjesečju, navodi se u izvještaju.

U međuvremenu, stope inflacije su pale u prošlom kvartalu. Indeks cijena za ličnu potrošnju, preferirani mjerač inflacije Federalnih rezervi, dostigao je 1,7% za kvartal, ispod cilja Fed-a od 2%.

Ekonomisti koje je anketirala Nacionalna asocijacija za poslovnu ekonomiju sada velikom većinom kažu da će američka ekonomija ove godine izbjeći recesiju, sudbinu koju su mnogi predviđali za 2023.

Ovo je „recesija koja se nije desila“, rekla je Lidija Bosoar, viša ekonomistkinja u EY-u, u bilješci za klijente u četvrtak.

„Ukupno gledano, privreda je uspješno plovila kroz 2023. s rastom od 2,5% u prosjeku za godinu, poništavajući sve zloslutne prognoze za recesiju. Gledajući unaprijed, nastavljamo kroz meko slijetanje kao najvjerovatniji ishod ove godine čak i ako skup faktora i rizika govori da su šanse za recesiju oko 35%.

Zvaničnici centralne banke SAD-a, Federalnih rezervi (Fed) sada očekuju i otvoreno razgovaraju o smanjenju kamatnih stopa ove godine.

Guverner Fed-a Kristofer Voler je prošle sedmice rekao da “sve dok se inflacija ne oporavi i ne ostane na povišenom, vjerujem da će (Fed) moći da smanji ciljni raspon stope federalnih fondova ove godine.”

Finansijska tržišta trenutno procjenjuju otprilike 51% šanse da će Fed smanjiti stope u martu i oko 90% šanse da će se to desiti u maju, prema CME FedWatch Toolu.