Njemačka povisila procjenu rasta

Podijeli

Njemačka vlada u srijedu je znatno povisila procjenu rasta domaćeg BDP-a u ovoj godini, s 1,5 na dva odsto.

Poboljšana procjena za ovu godinu bazira se na “kontinuiranom oporavku koji je raspoređen na veliki broj sektora i počiva na solidnim temeljima domaće ekonomije”, stoji u jesenjim prognozama ministarstva ekonomije i energije.

Podignuta je i procjena ekonomskog rasta u 2018. godini, s 1,6 na 1,9 odsto.

Među faktorima podrške u ministarstvu uz solidne domaće temelje izdvajaju i snažniji rast svjetske ekonomije  i međunarodne trgovine, koji bi trebalo da podstaknu i njemački izvoz.

Trenutno i dalje procjenjuju da će izvoz ove i iduće godine rasti slabije od uvoza. Tako bi izvoz ove godine trebao porasti 3,5 a iduće Četiri odsto. Uvoz bi trebalo da raste 4,4 odsto u ovoj i 4,7 odsto u 2018. godini.

Vladini ekonomisti posebno ističu visok nivo iskorišćenosti kapaciteta u ekonomiji, uz istorijski nizak nivo nezaposlenosti i stabilnu inflaciju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) takođe je u jesenjem izvještaju procijenio da će njemačka ekonomija ove godine porasti dva odsto.

Ujedno su pozvali kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji da više ulažu i troše u matičnoj zemlji kako bi podstakle i ekonomske aktivnosti u susjednim zemljama i u partnerima u eurozoni.