Kina najavila dublje ekonomske i finansijske reforme

Kina će produbiti ekonomske i finansijske reforme i dodatno otvoriti svoje tržište za strane investitore dok prelazi iz ekonomije koja brzo raste u privredu čiji je napredak zasnovan na kvalitetu, rekao je predsjednik Xi Jinping.

Peking će i dalje provoditi tržišno orijentisane reforme u pogledu deviznog kursa i dozvoliće da tržište ima presudnu ulogu usmjeravamu resursa, rekao je predsjednik Kine na otvaranju Kongresa Komunističke partije, prenose agencije.

Ovaj važan sastanak održava se dva puta u deceniji.

“Vrata Kine neće biti zatvorena, biće otvorena još šire”, rekao je Xi Jinping.

Vlada će “raščistiti pravila i prakse koji otežavaju ujedinjenje tržišta i poštenu konkurentnost, podržaće razvoj privatnih firmi i stimulisaće vitalnost svih vrsta tržišnih entiteta”, rekao je kineski predsjednik.

On je naglasio da će za strane investitore biti dodatno otvoren kineski sektor usluga.

Xi Jinping je istovremeno pozvao i na jačanje velikih državnih kompanija.

On je dodao da Kina treba da poveća potrošnju jer to treba da bude temelj ekonomskog razvoja. Xi Jinping je ocijenio da će srednja klasa rasti i da će se smanjiti razlika u razvoju između ruralnih i urbanih područja.

Xi Jinping je došao na čelo Kine 2012. godine i očekuje se da će ostati prvi čovjek Komunističke partije i države u narednih pet godina.

oktobar 20, 2017 at 9:40 am