Rumuni u Srbiji traže radnike, nude platu od 340 eura

Podijeli

U Regionalnoj privrednoj komori Kikinda održan je Sajam zapošljavanja na kojem su se predstavili isključivo poslodavci iz Rumunije.

Posao u inostranstvu ili u inostranim kompanijama u Kikindi potražilo je oko 200 Kikinđana. Najviše se traže zanatlije, ugostitelji, mašinci i građevinci, a prosječna plata koja se isplaćuje radnicima iznosi oko 340 eura.

Dobra saradnja Kikinde i Temišvara u Rumuniji rezultirala je sajmom zapošljavanja na kojem se dvadesetak poslodavaca iz susjedne zemlje predstavilo Kikinđanima. Rumunsko tržište veoma je željno radne snage, pa nezaposleni u tome vide svoju šansu. 

Rumunski poslodavci traže veliki broj različitih zanimanja od autoelektričara, automehaničara, građevinskih, industrijskih, kao i veliki broj ugostiteljskih radnika, javlja RT Vojvodine.

”Nama je za početak potrebno 30 radnika, s tim što taj broj zaposlenih u budućnosti može samo da se povećava”, kaže Dana Avram iz ”Moda Tim” iz Rumunije. 

”Mjesečno nam je potrebno oko sto radnika, koje primamo na određeno vrijeme, a prednost imaju poznavaoci tehničke struke”, navodi Karmen Bukatariju iz kompanije ”Zopas” iz Rumunije. 

Velika prednost za rad u bilo kojoj zemlji Evropske unije jeste poznavanje stranih jezika. Zato je neophodna što skorija intervencija nadležnih. 

”Ono što slijedi je kurs učenja rumunskog jezika namijenjen za 60 nezaposlenih osoba koje bi trebalo da steknu prednost prilikom zapošljavanja u Rumuniji ili rumunskim firmama u Kikindi”, kaže Tibor Horvat, predsjednik Regionalne privredne komore Kikinda 

Nosilac projekta saradnje Kikinde i Temišvara, vrijednog 170.000 eura, finansiranog preko IPA programa, je Regionalna privredna komora Kikinda, u saradnji sa Komorom županije Timiš iz Temišvara i Gradskom upravom Kikinda, dok je za organizovanje sajma bila zadužena filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.