Kako preživjeti januar (II dio): Mudra novogodišnja kupovina

Podijeli

Portal Investitor u petak je objavio tekst o potrošačkoj groznici i trgovačkim zamkama u koje upadamo pred praznike, a danas vam donosimo nastavak.

Zakoračili smo u prazničnu euforiju i svuda unaokolo vidimo svjetlucanje, jelke i… naravno popuste. Lako je prepustiti se primamljivim prazničnim kupovinama, uvijek je tu minus, kreditna kartica, ali u tim situacijama treba dobro razmisliti i zaobići situaciju u kojoj nakon praznika ostajete praznih džepova. OTP banka donosi pet savjeta koje valja uvažiti:

  1. Strpljen – spašen Istina, sniženja su počela, ali to nije razlog da već sada otrčite u šoping centar i ostavite tamo pola plate. Sačekajte – velika sniženja počinju neposredno prije Nove godine, a najveća u drugoj polovini januara. Ipak, ako već mjesecima merkate onu sjajnu kožnu torbu koja je kao stvorena za vas, a od koje je ostao još samo jedan primjerak, nemojte čekati. Počastite se, bila je ovo naporna godina.
  2. Da li vam je to zaista potrebno? Ako otvorite svoj plakar, vidite li stvari koje ste kupili u euforiji sniženja, a nijeste ih obukli više od dva do tri puta? Zapravo, nijeste sigurni da želite ikada ponovo da ih obučete. Pokušajte da se suzdržite od kupovine radi kupovine. Novac koji biste potrošili na desetak krpica, radije potrošite na jedan vrijedan komad – kvalitetnu torbu, kaput ili cipele.
  3. Uradi sam Praznično vrijeme donosi i potrebu i želju da poklanjamo onima koje volimo. Zašto ove godine ne biste pokušali da ih obradujete nečim što ste sami napravili? Sigurno postoji nešto u čemu ste vješti – slikanje, pisanje, šivenje… Napišite priču. Sašijte jastuče i izvezite inicijale osobe kojoj poklanjate. Oslikajte drvenu kutiju za nakit. Važnija od uštede ovdje je činjenica da ste uložili pažnju, umijeće i vrijeme za nekoga koga volite. Draga osoba će to umjeti da cijeni.
  4. Diši duboko Znate li da istraživanja pokazuju da kupovina jedne stvari povećava šanse za kupovinu druge za čak 70 odsto? Ta druga stvar je uglavnom nešto što nam uopšte nije potrebno i što nam do prije samo par minuta nije ni padalo na pamet da kupimo. Rješenje postoji. Zove se disanje. Ne budite impulsivni kupac i udahnite duboko između dvije kupovine. Dajte sebi vremena da osjetite da li zaista želite tu majicu.
  5. Taj divni Internet Ukoliko vrijeme često provodite onlajn, već znate da na društvenim mrežama ili veb sajtovima brendova možete videti najave sniženja i pratiti promjene cijena. Takođe, često ćete sresti poklon kupone koji vam omogućuju popuste na licu mjesta.

O načinima uštede i uopšte o upravljanju ličnim budžetom biće riječi i na finansijskoj radionici koja će se održati 17. februara u Podgorici.

Naučite kako da upravljate svojim finansijama na najbolji način i da vam na kraju mjeseca uvijek ostane nešto i za štednju. Više o radionici čitajte ovdje ili na linku ispod:

Nauči kako da upravljaš svojim finansijama


[mc4wp_form id=”4851″]