Engleski klubovi u zimskom prelaznom roku potrošili rekordnih 492,5 miliona eura

Podijeli

Engleski prvoligaši su u januarskom prelaznom roku potrošili rekordnih 492,5 miliona eura, što je gotovo dvostruko više od dosadašnjeg rekorda iz 2011. godine (234 miliona eura) i deset puta više nego što su potrošili klubovi u italijanskoj Seriji A, objavila je u četvrtak revizorska kompanija Deloitte.

Engleski fudubalski klubovi su samo posljednjeg dana prelaznog roka izdvojili rekordnih 171 miliona eura, od čega najviše Arsenal za dolazak Pierre-Emericka Aubameyanga iz Dortmunda, 63 miliona eura (na slici).

Najviše su u Engleskoj trošili klubovi “velike šestorke” – Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham Hotspur i Arsenal – ukupno 303 miliona, što je 62 odsto od ukupno potrošenog novca.

Rekordne transfere ostvarili su i Liverpool, koji je platio 85 miliona eura Southamptonu za Virgila van Dijka te Manchester City koji je platio 65 miliona za dolazak Aymerica Laportea iz Atletic Bilboa.

Za razliku od engleskih klubova, italijanski klubovi nijesu realizovali ni jedan zvučniji transfer i potrošili su samo 50 miliona eura na pojačanja. U Španiji su klubovi potrošili 271 milion eura na dovođenje novih igrača, a najviše je potrošila Barcelona koja je za 160 miliona dovela Brazilca Coutinha iz Liverpoola u Barselonu.