Nova katastrofa na Njujorškoj berzi – Dow Jones potonuo 1032 boda

Podijeli

Američka dionička tržišta proživjela su u četvrtak još jednu katastrofu i reprizu ‘crnog ponedjeljka’.

Po završetku trgovanja na Wall Streetu Dow Jones indeks potonuo je dodatnih 1032 boda i zaustavio se na 23.860 bodova što je 4,15 odsto niže nego dan ranije.

U odnosu na rekordnu vrijednost, Dow Jones je sada 10 odsto niže čime je i službeno ušao u područje negativne korekcije.

O silini rasprodaje dionica na američkoj berzi koja traje već danima dovoljno govori podatak da je VIX „indeks straha“ koji se smatra mjerilom kolebljivosti tržišta u četvrtak skočio 26 odsto na 34,91 bod. Inače, ovo je već treći put u posljednjih pet dana da je Dow Jones srezan više od 500 bodova.

Bolje nijesu prošli ni ostali vodeći indeksi. S&P 500 pao je 100 bodova ili 3,75 odsto i sada vrijedi 2581 bod dok je Nasdaq skršen 3,9 odsto i spustio se do 6777 bodova, prenosi Poslovni dnevnik.

S&P 500 trenutno je ispod dva važna nivoa, granice od 2600 bodova te ispod 100-dnevnog pomičnog prosjeka što bi – s tehničke strane – trebalo sugerisati daljnje slabljenje.

U posljednjih pet dana S&P 500 je već treći put oslabio više od dva odsto. Razlog snažnom padu cijena dionica u četvrtak američki analitičari pripisuju usponu prinosa na 10-godišnju američku državnu obveznicu na 2,88 odsto, što je višegodišnji maksimum.

Prema mišljenju tamošnjih stručnjaka, dosezanje prinosa iznad tri odsto u idućih nekoliko dana sada se čini neizbježnim, a to će naznačiti da je završen trend pada prinosa na obveznice koji traje već tri decenije.