I Twitter bi mogao zabraniti kriptovalute

Popularnost ulaganja u kriptovalute i prodaje tokena na ICO-ovima sve je veća, pa je logično i da se uz one redovne, legalne aktivnosti u tom području često „prišlepa“ i velik broj onih ilegalnih.

Kako ne bi morali sami biti arbitri i otkrivati ilegalne radnje, prvo su u Facebooku, pa potom i Googleu, donijeli odluke o tome da na svojim oglašivačkim platformama zabrane oglašavanje bilo čega vezanog uz kriptovalute.

Facebook je zabranu uveo s promjenama opštih uslova oglašavanja početkom februara ove godine, a Google je svoju odluku sličnog karaktera donio prošle sedmice, s tim da će ona stupiti na snagu u junu. Sada mediji pišu kako će istim stopama krenuti i Twitter, prenosi Bug.hr.

U ovoj kompaniji su već navodno pripremili nova pravila i standarde za oglašavanje na svom servisu. U njima stoji da će biti zabranjeno oglašavati bilo kakav sadržaj vezan uz ICO-ove, prodaje tokena kao i elektronskih novčanika kriptovaluta, i to u cijelom svijetu.

Prema prvim navodima ne spominje se izričito i zabrana oglašavanja samih kriptovaluta i mjenjačnica, pa je moguće da bi neki oblik njihovog reklamiranja mogao ostati „legalan“ na Twitteru, barem kao izuzetak.

Nova i pravila za oglase na Twitteru trebalo bi na snagu da stupe već u prvim danima aprila.

Premda je cijena bitcoina (kao i drugih većih kriptovaluta) na zabrane oglašavanja na Facebooku i Googleu reagovala negativno, danas je, u vrijeme kada se doznalo za skoru zabranu na Twitteru, ona u dnevnom porastu od oko 15 odsto.

mart 20, 2018 at 9:21 am