CRBC će graditi i srpski dio autoputa Bar – Beograd

Podijeli

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da će Srbija ovih dana potpisati ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom.

Prva dionica autoputa gradi se očekivanom dinamikom: Marković u parlamentu Prva dionica autoputa gradi se očekivanom dinamikom: Marković u parlamentu
“Mislim da imamo dobru vijest. Kad smo pokrenuli priču o autoputu, to je bio razlog za oponiranje. Bila je kvalifikacija da je to put iz nigdje u nigdje. Na to nas danas podstiču MMF i Svjetska banka, od toga vide benefite za cijelu ekonomiju. Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do Boljara”, rekao je Marković na premijerskom satu.

Najavio je da će se sjutra sastati sa predsjednikom kompanije CRBC i rukovodstvom Eksim banke, koji će podstaknuti nastavak daljih radova na dionici prema Andrijevici i Boljarima.

“Vjerujem da ćemo u veoma kratkom roku imati autoput koji će povezivati Crnu Goru sa Srbijom i Jugoistočnom evropom. To je dobra vijest”, rekao je Marković.

On je saopštio da o infrastrukturnom razvoju “svjedoče projekti vrijedni milijardu i po eura”.

Riječ je, podsjeća on, on prvoj dionici autoputa, koja se realizuje očekivanom dinamikom, te elektroenergetska veza sa Italijom, koja će biti završena do kraja ove godine.

“Podjednako je važno prioritetnu vezu autoputa vidjeti kao vezu Podgorice i Kolašina, ali i kao dio sveobuhvatne mreže Zapadnog Balkana. Analogno tome, 400 KW dalekovod od Lastve do Pljevalja je važan segment transbalkanskog elektroenegetskog koridora”, saopštio je Marković.

Premijer je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Branimira Gvozdenovića, rekao da očekuje da će finansijska podrška “našim prioritetnim infrastrukturnim projektima biti izvjesna, jer su od zajedničkog interesa za region”.

rtcg.me