Zakerberg na saslušanju i u Evropskom parlamentu

Zakerberg (Reuters)

Evropski parlament saopštio je da je osnivač i direktor Facebooka Mark Zakerberg pristao da se sastane s europoslanicima u Briselu, koji od njega traže da objasni zloupotrebu ličnih podataka miliona korisnika te društvene mreže.

Predsjednik EP Antonio Tajani izjavio je da će Zakerberg “biti u Briselu što je prije moguće” i da se nada da će to biti već sljedeće nedjelje, kao i da bi direktor Facebooka trebalo da se sastane s predsjednicima različitih grupa u EP.

“Naši građani zaslužuju potpuno i detaljno objašnjenje i ja pozdravljam odluku gospodina Zakerberga da lično dođe pred predstavnike 500 miliona Evropljana, što je pravi korak ka obnovi povjerenja”, naveo je Tajani.

Sastanak će biti održan iza zatvorenih vrata tokom konferencije predsjednika poslaničkih grupa koja se tradicionalno održava četvrtkom, saznaje Frans pres, prenosi Beta.

Tajani je 20. marta pozvao Zakerberga da dođe u Evropski parlament pošto se saznalo da je britanska kompanija Cambridge Analitica koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Vlasnik Facebooka je o tome svjedočio 10 sati pred Kongresom SAD.

Jelisejska palata je saopštila da će francuski predsjednik Emanuel Makron primiti Zakerberga i 50 lidera velikih digitalnih kompanija u Parizu 23. maja.

maj 17, 2018 at 8:05 am