Letite u posljednji tren? Donosimo savjete kako proći što jeftinije

Podijeli

Jedan od najboljih načina uštede pri planiranju putovanja avinom jeste planirati unaprijed. No, postoje situacije u životu, poput hitnih porodičnih slučajeva, poslovnog puta, a i nekih spontanih putovanja, koje nam to jednostavno ne dozvoljavaju.

Osim toga, nekima nam ni posao ne dopušta luksuz planiranja unaprijed. Da Vam olakšamo takve situacije, Nerdwallet donosi savjete kako pronaći što jeftiniji last minute let.

Služite se mapama letova

Google Flights, Skyscanner, Kayak, Momondo, Hipmunk, Edreams, korisne su internet stranice i aplikacije koje mogu biti od velike pomoći pri pronalasku najjeftinijih letova.


Ako imate tačno definisanu destinaciju na koju putujete, služite se navedenim mapama i uporedite cijene letova na aerodrome tog grada s aerodromima u blizini. Isto tako možete učiniti i s domaćim aerodromom. Može Vam biti finansijski isplativije letjeti na udaljeniju lokaciju i kupiti autobusku kartu ili unajmiti auto do Vaše konačne destinacije.

S druge strane, ako ste fleksibilniji po pitanju lokacije na koju putujete (na primjer, “samo da ima plažu”), iskoristite mape za pronalazak najekonomičnije destinacije.

Jednostavno upišite željene datume i domaći/e aerodrom(e) i usporedite cijene letova koje Vam mapa pronalazi. Osim toga, Google Flights će Vam čak i predložiti neke destinacije, jedino što Vi treba da uradite jeste da odaberete datume putovanja i interese, bilo da se radi o gastronomiji, prirodi ili plažama.

Letite u nepoželjne sate

Putujte noćnim letovima ili onima koji lete u cik zore jer ti letovi često ostanu praznih sjedišta i biće jeftiniji od podnevnih letova. Na taj način možete uštedjeti i 50 eura. Najjeftiniji let je obično onaj prvi ujutro.

Uporedite povratne i jednosmjerne letove

Iako nije uvijek tako, kupovina dvije jednosmjerne karte može biti isplativija opcija. Često Vam se može dogoditi da nađete jeftin let, ali kad izaberete povratnu kartu, cijena skoči. Ovako ćete dobiti i fleksibilnije mogućnosti putovanja i kombinovanja aviokompanija i aerodroma, što bi Vam se takođe moglo isplatiti. Nemojte biti lijeni, istražite i uporedite cijene.

Iskoristite sakupljene milje

Ako i uz navedene savjete ne možete pronaći let koji bi mogli priuštiti, iskoristite ono što Vam se nudi i ostvarite popuste na svoj let. Potrebno je imati člansku kartu aviokompanije (što uvijek možete napraviti) i prikupiti nagradne milje. No, svaka kompanija drukčije računa i nagrađuje svoje korisnike pa uporedite što koja aviokompanija i po kojim uslovima nudi i odaberite ono najpovoljnije.

Zapratite aviokompanije na društvenim mrežama

Većina aviokompanija objavljuje last minute ponude na svojim stranicama društvenih mreža. Slijedite ih i “ugrabite” najjeftinije letove.

Jutarnji list