Prekretnica: Netflix ima preko 200 miliona pretplatnika

Podijeli

Netflix, koji je osnovan 1997. godine kao kompanija za iznajmljivanje koja vam je poštom slala DVD-ove, prešao je u utorak svoju veliku prekretnicu, dodatno se učvrstivši kao jedna od najuticajnijih kompanija u Holivudu.

Usluga streaminga koja je dostupna i korisnicima u Crnoj Gori, saopštila je da sada ima više od 200 miliona pretplatnika na globalnom nivou, nakon što je u četvrtom kvartalu 2020. godine stekla novih 8,5 miliona pretplatnika, nadmašujući vlastita očekivanja.

Netflixova dobit u četvrtom tromjesečju u 2020. godini iznosila je 542 miliona dolara, što je manje u odnosu na 587 miliona dolara u kvartalu prošle godine. Prihod mu je skočio 21%, na 6,6 milijardi dolara. Akcije kompanije skočile su za čak 12% u trgovanju izvan radnog vremena nakon saopštenja o zaradi.

“2020. bila je nevjerovatno teška godina s neočekivanim gubicima za toliko porodica, novim ograničenjima s kojima niko od nas nikada prije nije morao živjeti i velikom neizvjesnošću”, saopštio je Netflix u utorak.

Netflix je, kako se dodaje, veoma zahvalan što su “u ova izuzetno izazovna vremena uspjeli pružiti našim članovima širom svijeta izvor bijega, povezanosti i radosti, nastavljajući gradnju svog poslovanja.”

Kompanija je dodala da je tokom 2020. godine dobila 37 miliona novih pretplatnika, što je skok od 31% u odnosu na godinu ranije.

Netflix se pozabavio i još jednim aspektom svog poslovanja: porastom konkurencije. Godina 2020. je bila značajna godina za streaming, lansiranjem novih streaming usluga poput NBCUniversal’s Peacock, Discovery + i HBO Max od CNN-ove matične kompanije WarnerMedia. Veliki rast je ostvario i Disney +, stekavši novih 80 miliona pretplatnika.

Kao dugogodišnji kralj streaminga, čini se da Netflix ne brine zbog rasta konkurencije.

“Pravo je vrijeme biti potrošač zabave. Postoji mnoštvo mogućnosti, od linearnog TV-a do video igara do sadržaja koji generišu korisnici. Naša strategija je jednostavna: ako nastavimo da svakodnevno poboljšavamo Netflix kako bismo sve više obradovali naše članove, možemo biti njihov prvi izbor za streaming. Prošla godina svjedoči o ovom pristupu”, saopštila je kompanija.