Hipotekarna banka

Hipotekarna banka dijeli dividendu: Evo ko će dobiti najviše novca

Podijeli

Skupština akcionara Hipotekarne banke zakazana je za 28. aprila, a na sjednici će se, između ostalog odlučivati o raspodjeli dobiti za prošlu godinu.

Hipotekarna banka je, prema izvještaju o poslovanju, u 2022. ostvarila neto dobit od 6,04 miliona eura. U istom periodu, ukupni prihodi iznosili su 18,4 miliona eura, od čega se na kamate skoro 16,6 miliona a na naknade i provizije 9,6 miliona.

Ko će dobiti najviše novca

Prema posljednje dostupnim registracionim podacima, najveći pojedinačni vlasnik krije se iza zbirnog kastodi računa i kontroliše 31,39 odsto akcija Hipotekarne banke. Njemu će, ukoliko akionari pozitivno odluče o podjeli dividende iz cijelog profita, pripasti 1,9 miliona eura.

Italijanska državljanka Antonija Gongoli posjeduje 10 odsto akcija Hipotekarne banke, pa može računati na dividendu od 604 hiljade eura.

Ostali akcionari Hipotekarne iz grupe 10 najvećih imaju udjele manje od 10 odsto, a među njima su Paolo Gongoli (8,59 odsto), Mario Gongoli (7,85 odsto), Ibis srl (4,86 odsto), Dario Montinari (4,61 odsto), Sigilfredo Montinari (4,61 odsto), Piero Montinari (4,61 odsto), Anreda Montinari (4,61 odsto) i tivatska kompanija Genmont (3,92 odsto).

O čemu će akcionari još odlučivati

Na dnevnom redu sjednice Skupštine akcinara je i usvajanje godišnjih finansijskih iskaza, kao i prošlogodišnjih izvještaja o poslovanju i izbor nezavisnog spoljnog revizora.

Dioničari će razmatrati i predlog odluke o potvrđivanju visine naknada članovima Nadzornog odbora.

Skupština akcionara zakazana je za 11 sati u poslovnim prostorijama banke u Podgorici, u ulici Josipa Broza Tita.