Ilon Mask, Elon Musk

Twitter sada vrijedi 20 milijardi dolara, manje od polovine onoga što je Ilon Mask platio

Podijeli

Ilon Mask je trenutnu vrijednost Twittera ocijenio na 20 milijardi dolara, manje od polovine od 44 milijarde koliko je platio za platformu društvenih medija prije samo pet mjeseci, navodi se u internoj e-poruci u koju američki mediji imali uvid.

E-poruka zaposlenima se bavila novim programom kompenzacije dionicama u kompaniji sa sjedištem u San Francisku i pripisivanjem dionica zaposlenima u X Holdingsu, Twitter-ovoj krovnoj kompaniji od kada ju je Musk kupio krajem oktobra.

Plan kompenzacije procjenjuje platformu na 20 milijardi dolara, nešto više od Snapa (18,2 milijarde dolara), matične kompanije Snapchata, ili društvene mreže i kreativne web stranice Pinterest (18,7 milijardi dolara), kojima se, za razliku od Twittera, javno trguje.

Upit poslat e-poštom od AFP-a koji je poslat Twitter-ovom odjeljenju za komunikacije generisao je automatski odgovor u obliku emotikona.

U internoj e-poruci, Mask opisuje brutalnu kontrakciju vrijednosti Twittera. On kaže da je platforma bila suočena sa tako teškim finansijskim poteškoćama da je u jednom trenutku bila na ivici bankrota.

“Twitter je imao trend da gubi 3 milijarde dolara godišnje”, rekao je Mask u poruci objavljenoj u subotu na platformi.

On je istakao pad prihoda od 1,5 milijardi dolara godišnje i teret servisiranja duga u istom iznosu ostavljajući mu “samo 4 mjeseca novca”.

Mask, većinski dioničar Twittera, jednostavno je ocijenio: “Izuzetno teška situacija.”

Ali on je rekao da se oglašivači – od kojih su mnogi pobjegli sa platforme nakon što ju je kupio milijarder – sada počinju vraćati. “Izgleda da ćemo pokriti minuse u drugom kvartalu godine”, dodao je.

Otkako je preuzeo kontrolu, Mask je oštro smanjio platni spisak grupe, sa 7.500 na manje od 2.000 zaposlenih.

On je u mejlu rekao da vidi “jasan, ali težak put” do vrijednosti od 250 milijardi dolara, ne navodeći koliko bi to moglo da traje.

Mask, koji je i izvršni direktor Tesla Inc. i avio-grupe SpaceX, rekao je da će Twitter omogućiti zaposlenima te društvene mreže da unovče dionice svakih šest mjeseci.