rich, wealthy, business, businessman

“Duboka šteta ličnim finansijama i reputaciji”: Bivši šef Nissana tuži kompaniju i traži više od milijardu dolara odštete

Podijeli

Carlos Ghosn, bivši čelnik kompanije Nissan Motor, tužio je japanskog proizvođača automobila i povezane pojedince jer su ga smijenili 2018. i organizovali njegovo hapšenje zbog navodnih finansijskih malverzacija. Ghosn tužbom traži više od milijardu dolara za “duboku štetu” njegovim financijama i reputaciji.

Bivši direktor kompanije, koji je sklopio savez Nissana za proizvodnju automobila sa Renaultom i Mitsubishi Motorsom, podnio je tužbu javnom tužiocu Kasacionom sudu u Libanu, gdje je živio od svog dramatičnog bjekstva iz Japana krajem 2019. da bi pobjegao od suđenja, podsjeća Fortune i dodaje da je tužba, u koju je imao uvid Bloomberg News, podnesena je 18. maja i prevedena na engleski sa arapskog.

Hapšenje Ghosna (69) izazvalo je šok u globalnoj automobilskoj industriji i pokrenulo previranja u Nissanu koja se nastavljaju do danas. Ghosn je kritikovao Nissan i japanske pravne vlasti jer su ga uklonili iz najvećeg svjetskog saveza za proizvodnju automobila. On se i dalje suočava sa krivičnim prijavama u Japanu zbog, kako tužilaštvo opisuje, zavjeru da se smanji njegova odšteta, kao i građanskom tužbom koju je Nissan podnio sudu u Jokohami tražeći novčanu odštetu.

“Ozbiljne i osjetljive optužbe” protiv mene “ostajaće u glavama ljudi godinama”, ustvrdio je Ghosn u tužbi, rekavši da će “patiti od njih do kraja života, jer imaju trajne i dugotrajne posljedice, čak i ako su zasnovane zbog puke sumnje.”

U tužbi se traži 588 miliona dolara na ime naknade štete i troškova, kao i 500 miliona dolara za kaznene mjere. Nissanovi dioničari takođe su pretrpjeli gubitke nakon što je kompanija protraćila svoju prednost prvog pokretača u sektoru električnih vozila. Ghosn više nije dioničar japanske kompanije.

U tužbi se okrivljuje i najmanje desetak ljudi, uključujući zaposlenog Nissana koji se smatra jednim od ključnih pokretača zavjere za svrgavanje Ghosna, dva viša menadžera Nissana koji su rano bili uključeni u Nissanove akcije protiv Ghosna, menadžer u kancelariji izvršnog direktora kao i dva člana uprave kompanije.

Predstavnik Nissana rekao je da kompanija još nije primila tužbu nijti je upoznata s tim slučajem, te stoga ne može komentarisati ili učiniti bilo koga dostupnim za komentar na Ghosnove tvrdnje.

Tužba uključuje i druge fizičke i pravne osobe, koje još nisu obaviještene, kaže Ghosnov pravni zastupnik.

Javni tužilac Libana zakazao je ročište za septembar. Vlasti u Libanu mogu zatražiti saradnju od svojih japanskih kolega kako bi istražile Ghosnove tvrdnje.

Nije jasno da li bi japanski pravosudni sistem, za koji je Ghosn rekao da je “namješten” i da “krši najosnovnije principe čovječnosti”, bio spreman da sarađuje sa vlastima u Libanu, koji ne izručuju svoje građane.