china, business, motorway, highway
Ilustracija (Foto: Denys Nevozhai, Unsplash)

Kineska ekonomija u 2024. raste iznenađujuće brzo

Podijeli

Kineska ekonomija je početkom ove godine postala snažnija nego što se očekivalo, uglavnom zahvaljujući snažnom rastu visokotehnološke proizvodnje.

Bruto domaći proizvod porastao je jakih 5,3% u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Državnog zavoda za statistiku objavljenim u utorak. To je nadmašilo procjenu rasta od 4,6% iz Reutersove ankete ekonomista. To je takođe označilo ubrzanje u odnosu na rast od 5,2% u prethodna tri mjeseca.

„Kineska ekonomija je dobro počela u prvom kvartalu… postavljajući dobre temelje za postizanje ciljeva za cijelu godinu“, rekao je Sheng Laiyun, portparol NBS, na konferenciji za novinare u Pekingu koja je pratila objavljivanje podataka.

Ali on je priznao da “temelj za ekonomsku stabilnost i poboljšanje još nije čvrst”.

Industrijska proizvodnja je skočila 6,1% u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zahvaljujući snažnom rastu visokotehnološke proizvodnje.

Konkretno, proizvodnja opreme za 3D štampanje, stanica za punjenje električnih vozila i elektronskih komponenti porasla je oko 40% u odnosu na godinu ranije.

Prošlog mjeseca, službeno istraživanje pokazalo je da se kineski indeks menadžera nabavke (PMI) povećao prvi put u posljednjih šest mjeseci. Caixin/S&P proizvodni PMI, privatno vođeno istraživanje, takođe je dostiglo svoje najjače očitanje u više od godinu dana, kako je potražnja u inostranstvu porasla.

Kina je postavila godišnji cilj rasta od oko 5% za 2024. godinu, što su mnogi analitičari smatrali ambicioznim, budući da je povjerenje potrošača i poslovanja i dalje slabo, a sektor nekretnina zarobljen u dugotrajnom padu.

Vlasti su ove godine smanjile kamatne stope kako bi podstakle bankarske kredite i ubrzale potrošnju centralne vlade za podršku investicijama u infrastrukturu.

Podaci od utorka pokazuju da je maloprodaja u periodu od januara do marta porasla 4,7 odsto, podstaknuta potrošnjom na sportske i zabavne aktivnosti, cigarete i alkohol, kao i ugostiteljske usluge.

Ulaganja u osnovna sredstva — kao što su fabrike, putevi i električne mreže — porasla su 4,5% u istom periodu.

Ali taj rast su uglavnom podržala državna preduzeća, koja su u prvom tromjesečju uložila 7,8% više nego prije godinu dana. Investicije privatnog sektora porasle su svega 0,5%. Ulaganja stranih kompanija su, s druge strane, u prvom kvartalu pala 10,4%.

Peking je oživljavanje ekonomskog rasta stavio kao glavni prioritet za ovu godinu i obnovio je svoje napore da privuče strane investitore.

Prošlog mjeseca, kineski lider Si Đinping sastao se u Pekingu sa više od deset američkih izvršnih direktora i akademika i pozvao ih da “nastave da ulažu u Kinu”. Izrazio je uvjerenje da će zemlja održati zdrav i održiv rast u narednim mjesecima.

Kineska ekonomija porasla je 5,2% u 2023. Iako je ova ekspanzija označila značajan porast u odnosu na 2022, kada je kineska ekonomija porasla samo 3% usred intenzivnih blokada i poremećaja zbog koronavirusa, to je i dalje bio jedan od najgorih ekonomskih rezultata zemlje u više od tri decenije.

Direktna strana ulaganja u Kinu su opala posljednjih mjeseci jer su kombinacija sporijeg rasta, regulatornih mjera, opterećujućih zakona o nacionalnoj sigurnosti i pitanja o dugoročnim izgledima zemlje poljuljali povjerenje u drugu najveću svjetsku ekonomiju.