Kinezi mjerkaju Luku Bar u okviru šire ekspanzije na Balkan i Evropu

Podijeli

Kineski investitori zainteresovani su za kupovinu dijela akcija Luke Bar, nakon što je Vladin Savjet za privatizaciju odbio ponudu poljskog OT Logistic-a za kupovinu 30 odsto udjela u tom preduzeću.

Prema saznanjima Investitora, kineski ulagači se pojačano zanimaju za to infrastrukturno preduzeće a srednjoročni plan im je da „zauzmu“ nekoliko lučkih tačaka na ovoj strani Jadranskog mora.

Nedavno su kineski investitori uši u vlasničku strukturu Luke Zadar, što je upalilo alarm kod Slovenaca, koji strahuju da će to preuzimanje ugroziti poslovanje njihove Luke Kopar.

Pojačano kinesko interesovanje za infrastrukturna preduzeća u Crnoj Gori nije iznenađenje, s obzirom da grade prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa a ozbiljni su kandidati za gradnju i ostalih dionica.

Kineske kompanije su angažovane i na gradnji autoputa od Beograda do granice sa Srbijom, tako da je očigledna ekspanzija njihovog poslovanja u regionu. Ukoliko dobiju i koncesiju nad autoputem Bar-Beograd nakon gradnje, vlasništvo nad Lukom Bar bi im omogućilo izvanrednu tržišnu poziciju.

Kritike EU

Širenje kineskih poslova na Balkanu nije naišlo na blagonaklon odnos Brisela, jer se ti poslovi nijesu sticali na otvorenim tenderima već direktnim pregovorima sa kompanijama i bankama iz Kine.

Svjež primjer je Grčka, koja se, uz protivljenje briselske administracije, okrenula Kini i njenoj pomoći.

Kina je iskoristila vrijeme koje je EU provela pritiskajući vlasti u Atini da Grčkoj ponudi mnoštvo investicija od kojih su neke već počele da se isplaćuju, ne samo ekonomski, već i politički, napisao je skoro The New York Times.

Upravo su investicije u Grčkoj omogućile Kini dobro političko i ekonomsko stajalište i mogućnost širenja svojih poduhvata u drugim djelovima Evrope.

Kineska brodska kompanija (COSCO), kompanija u državnom vlasništvu, 2016. godine preuzela je većinski dio grčke luke Pirej. Vlada u Pekingu smatra Pirej glavnom kapijom za kineski izvoz u južnu, istočnu i centralnu Evropu, ali i glavnim centrom za prekomorski transport preko i oko Sredozemnog mora.

Kina želi da Pirej ima ključnu ulogu u velikom infrastrukturnom projektu “Jedan pojas, jedan put” – novom putu svile u Evropi, navodi američki list.